TICA 2.016 (Variant "F")

Fa una setmana que he acabat de caminar la variant “F” de la TICA per quart any consecutiu. Aquest cop ho he fet equipat amb un GPS i he documentat tot el recorregut (683 km) anotant en llibretes una minuciosa descripció de l’itinerari. He dividit la travessa en 34 etapes. 15 de prepirinenques i 19 de pirinenques. La distància mitja caminada diàriament és d’uns 20km i la mitja de temps necessari per fer-ho és d’unes 5 hores.

L’etapa prepirinenca més curta (tant en temps com en distància) és la 1a: Tortellà – Oix (2h 55m / 12,46km / +419 m -278m). I la més llarga, l’11a: Fórnols – Organyà (6h 50m / 28,65km / +1.033 -1.772). Aquesta etapa es pot escurçar perquè passem per dos pobles (Montargull i Ossera) que compten amb allotjament.

L’etapa pirinenca  més curta és la 17a: Refugi de la Colomina - Espot (3h 57m / 14,6km / +409 m -1.437m). I la més llarga, la 31a: Núria – Refugi Costabona (6h 5m / 21,48km / +1.352 -1.119).

Considero que la variant “F” de la TICA es pot recórrer amb comoditat en 34 dies, tenint la possibilitat de fer-la en menys o més temps en funció de la forma física, la meteorologia, les ganes de caminar i la disponibilitat de temps. Hi ha prou llocs on allotjar-se com per fer-la en més jornades. Excepte en una ocasió sempre es pot dormir (i menjar) en algun tipus d’establiment: refugi guardat, turisme rural, hotel o càmping amb bungalows. Per tant, si es desitja es pot fer duent molt poc pes.

 

                                                                                       *******************

 

L’any vinent caminaré les variants “S” i “I”. Aquesta última servirà per interconnectar les altres dues variants. Així, cadascú es podrà fer una travessa “a la carta” en funció, un cop més, de la forma física, la meteorologia, etc.

La variant “S” tindrà unes 5 etapes menys que la “F” compartint ambdues variants aproximadament un 60% de l’itinerari. Hi haurà petites diferències de recorregut als sectors de l’Alta Garrotxa, la Serra Cavallera, el Montgrony i la Muntanya d’Alinyà. La diferència més notable en el tram prepirinenc es dóna (tal com explico a la presentació) entre prop del Coll de la Trapa i Montargull.

Le grans diferències entre itineraris es presenten al Pirineu, en concret entre la Vall d’Àneu (Pallars Sobirà) i el Coll de Vallcivera (Cerdanya). També n’hi ha alguna en el muntanyam de Núria.

Si bé per caminar la variant “F” cal estar força en forma, la variant “S” a l’acumular bastant menys desnivell (però sobretot al passar sovint per llargs trams de pista) és considerablement menys exigent.

Visc a la muntanya sense accés a Internet. Només consulto el correu quan passo per la ciutat (més o menys cada dos mesos). Garanteixo resposta. Paciència.

Joan Mirabet. Setembre 2016